Betalen voor fotoshoots in de natuur, hoe zit dat?

PaardenFotografen NL - Betalen voor fotoshoots in de natuur. Natuurmonumenten - Gebiedstoestemming.

Het organiseren van een groepsactiviteit of evenement mag in de natuurgebieden van Natuurmonumenten niet zomaar. Het is dus belangrijk dat je voorafgaand aan een foto- en/of videoshoot in de natuur, onderzoek doet naar de regels. Ook voor andere activiteiten kan het nodig zijn om gebiedstoestemming aan te vragen, denk hiervoor bijvoorbeeld aan meeloopdagen, portfolio dagen, workshops en branding shoots. Bij twijfel over jouw plan kun je altijd contact opnemen met Natuurmonumenten.

Ben jij ondernemer dan raad ik aan om ervoor te zorgen dat je klanten op de hoogte zijn van de regels die van toepassing zijn op de activiteit. Maak duidelijke afspraken over wie welke kosten draagt.

Wat is gebiedstoestemming?

Om de natuur te herstellen en onderhouden vraagt Natuurmonumenten voor bepaalde activiteiten een bijdrage voor het gebruik van het gebied. Zodat iedereen ook in de toekomst van de natuur kan blijven genieten. Er moet voor professionele foto- en filmproducties altijd toestemming gevraagd worden. De boswachter beoordeelt de aanvraag en bekijkt óf, en zo ja, waar en wanneer het kan plaatsvinden. Hierbij kijkt Natuurmonumenten onder andere naar de impact op de natuur en de invloed op andere bezoekers. Ook wil Natuurmonumenten voorkomen dat er meerdere activiteiten tegelijk zijn en je activiteit wordt verstoord door andere evenementen.

Op welke locaties moet ik betalen voor fotoshoots in de natuur?

Check voordat je de natuur in gaat of jouw favoriete natuurgebied eigendom is van, of beheerd wordt door, Natuurmonumenten. De actuele kaart is te vinden via de website van Natuurmonumenten. Staat jouw favoriete natuurgebied niet aangegeven op de kaart van Natuurmonumenten, dan zijn deze regels voor gebiedstoestemming niet van toepassing. Uiteraard ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je nagaat of er andere regels gelden in het gebied van jouw keuze.

Wanneer moet ik toestemming aanvragen?

Op het moment van schrijven van dit blog stelt Natuurmonumenten drie vragen om erachter te kunnen komen of er voor jouw activiteit gebiedstoestemming nodig is. Neem contact op met Natuurmonumenten als jij één of meer van de onderstaande vragen met “ja” kan beantwoorden:

  • Betalen de deelnemers voor de activiteit?
  • Is de groep groter dan 20 personen?
  • Heeft de activiteit invloed op de natuur of andere bezoekers?

Ga je op eigen houtje en voor je eigen plezier met je camera de natuur in? Dan is toestemming aanvragen niet nodig, zolang je de huisregels van het gebied daarbij in acht neemt.

Hou er rekening mee dat er door Natuurmonumenten kosten gerekend worden voor het beoordelen van een aanvraag, het verlenen van toestemming en het vastleggen van bijbehorende afspraken. Op dit moment rekent Natuurmonumenten een vast bedrag van 50 euro als er toestemming wordt verleend. Daarnaast wordt er in veel gevallen ook een bijdrage gevraagd voor de natuur en/of vergoeding per deelnemer. Voor veel activiteiten gaat het om ongeveer 10% van de deelnemersbijdrage.

Toestemming dien je minimaal 6 weken voor je activiteit online aan te vragen via het aanvraagformulier. Hierbij wordt geen duidelijkheid gegeven over invloeden van het weer op jouw activiteit, vragen over het annuleren of verplaatsen van de activiteit bij slecht weer zal je dus zelf aan Natuurmonumenten moeten stellen. Er is een webpagina van Natuurmonumenten beschikbaar waarop veelgestelde vragen over gebiedstoestemming Natuurmonumenten en de antwoorden te vinden zijn.

Het gebruik van drones bij foto- of filmproducties

Het gebruik van drones in of boven gebieden van Natuurmonumenten is niet toegestaan, ook niet bij foto- of filmproducties waar toestemming voor is verleend. Ook niet als de dronepiloot zich buiten het gebied bevindt.

Aanvraag gebiedstoestemming indienen

Om een aanvraag in te dienen moet je contact opnemen met Natuurmonumenten. Dit doe je door het digitale formulier op de website van Natuurmonumenten in te vullen.

Home » Blog » Betalen voor fotoshoots in de natuur, hoe zit dat?

PaardenFotografen NL

Het meest complete overzicht van paardenfotografen in Nederland. Zoek en vind de PaardenFotograaf die bij je past!